FREMTIDSSIKRING AF EUD I NORDEN
Projektet ledes af Tænketanken Mandag Morgen i samarbejde med Det Nationale Center for Erhvervsuddannelse og -træning på vegne af Nordisk Ministerråd i perioden 2023-2025. For at gøre Norden mere bæredygtig og sammenhængende, skal vi styrke erhvervsuddannelserne (EUD). EUD er nøglen til at udstyre unge med de færdigheder, der er nødvendige for en grønnere fremtid. Derfor gennemfører Tænketanken Mandag Morgen og Det Nationale Center for Erhvervsuddannelse og -træning projektet Fremtidssikring af EUD på vegne af Nordisk Ministerråd.
Projektet vil involvere nordisk ungdom i diskussioner om, hvordan man kan fremme større deltagelse i EUD, og hvordan uddannelse kan støtte trivsel og inklusion. For at opnå dette vil vi afholde ungdomsworkshops (Nordic Youth Relays) på tværs af regionen i samarbejde med lokale partnere. Vores mål er at indsamle unges perspektiver og indsigter om uddannelse og trivsel og koble dem med de politiske diskussioner om de udfordringer, EUD står overfor. For yderligere at inkludere unges stemmer etablerer vi også et ungdomspanel (Nordic Youth Sounding Board) til at dele deres indsigter og perspektiver på projektets resultater og hjælpe med at facilitere Nordic Youth Relays.
Vi planlægger også at fremvise succesfulde EUD-programmer, der fokuserer på grønne færdigheder, og gennemføre studieture, hvor beslutningstagere og eksperter kan lære af disse eksempler.
Resultaterne fra workshops, best-practice cases og studieture vil kulminere i en omfattende rapport med forslag til, hvordan man kan gøre EUD fremtidssikret i Norden, samt ved en række events.
BAGGRUND
Hurtige globale forandringer, herunder miljømæssige ændringer og en trivselkrise blandt unge, kræver en genovervejelse af, hvordan vi kan opretholde vores samfunds velfærd og bæredygtighed. Det nordiske arbejdsmarked mærker effekten af disse globale skift, med en truende mangel på kvalificeret arbejdskraft, især i sektorer, der er essentielle for miljømæssig bæredygtighed. Mange unge er også afkoblet fra uddannelses- og træningsmuligheder.
Erhvervsuddannelser (EUD) er afgørende for at adressere disse udfordringer og for at forberede arbejdsstyrken og vores unge på at møde dem og samtidig støtte et godt liv. Dog står EUD’s fremtid over for udfordringer i form af negative opfattelser, lave tilmeldings- og gennemførelsesrater. Ved at tage fat på disse udfordringer kan vi understøtte den grønne omstilling og forbedre unges engagement.
Vi må skifte fokus fra at betragte disse udfordringer udelukkende gennem eksperters og beslutningstageres øjne og i stedet prioritere de nordiske unges stemmer og idéer, og fremme inspirerende samtaler på tværs af grænser.