Nye cases viser, hvordan man fremtidssikrer erhvervsuddannelser

På tværs af Norden eksperimenterer erhvervsskoler med nye måder at integrere bæredygtighed i pensum.

Hvordan kan erhvervsskoler bedst ruste deres elever til at bidrage til den grønne omstilling?

I hele Norden er der blevet implementeret en bred vifte af nye initiativer for at besvare dette spørgsmål. Nu har Københavns Professionshøjskole (KP) og tænketanken Mandag Morgen samlet de nyeste indsigter og erfaringer fra disse programmer og præsenterer dem i et nyt casemagasin.

Læs magasinet for at lære mere om:

  • Samarbejde på tværs af organisationer for at styrke den grønne omstilling
  • Hvordan skoler i hele Norden udvikler elevernes bæredygtighedskompetencer
  • Lærernes nøglerolle i at accelerere den grønne omstilling på erhvervsskoler
Læs casemagasinet

Hvordan fremtidssikres erhvervsuddannelser ifølge de unge

Alle taler om, hvordan vi kan skabe bedre erhvervsuddannelsesprogrammer. Men hvad mener de unge elever selv? En ny undersøgelse fra tænketanken Mandag Morgen fremhæver de unges egne idéer til at fremtidssikre erhvervsuddannelserne.

De er eftertragtede. De har både færdigheder og intelligens. Og de vil ses som voksne – ikke som børn. Dette er kendetegnene for den generation af unge, der går på erhvervsskoler i Norden, men der er ét problem: Der er for få af dem.

“Vi ved, at vi i Danmark alene vil mangle op til 100.000 faglærte arbejdere inden 2030, og vi ser det samme mønster i resten af Norden. Men vi har endnu ikke fundet den rette formel for at gøre erhvervsuddannelser mere attraktive,” siger Jonas Keiding Lindholm, Impact Director hos tænketanken Mandag Morgen.

Men nu kommer hjælpen fra de unge selv. I en ny rapport har tænketanken Mandag Morgen, Københavns Professionshøjskole og Det Nationale Center for Erhvervspædagogik (NCE) spurgt over 100 unge erhvervsskoleelever i Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island om deres indsigter til, hvordan man kan gøre faglærte erhverv som elektrikere, tømrere og frisører mere attraktive for unge.

“For mig er det vigtigste at sikre et godt socialt miljø på skolerne, så det ikke kun er fagligt stimulerende, men også socialt givende,” siger Julie Madsen, medlem af projektets ungdomspanel, svejserelev og formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO).

“Jeg synes, det har været fantastisk at bidrage til denne undersøgelse, fordi det er vigtigt for voksne at høre fra dem, der har førstehåndserfaring med at gå på en erhvervsskole. Derfor har det været godt at få mulighed for at tale på vegne af de unge.”

Fem måder at fremtidssikre erhvervsuddannelser på

  1. Promovér erhvervsuddannelser: Unge føler, at deres uddannelse bliver nedvurderet i forhold til akademiske grader, og dette skal ændres for at tiltrække flere elever.
  2. Skab fællesskab: Et større fokus på sociale aktiviteter kan forbedre trivsel og fastholdelse – fx gennem skolefester og temadage.
  3. Fremhæv praktisk læring: Akademiske fag som matematik og sprog optager meget tid på grundforløbene, men eleverne efterspørger mere praktisk læring.
  4. Behandl eleverne som voksne: Eleverne ønsker et læringsmiljø, hvor de bliver taget alvorligt som unge voksne, og ikke betragtet som børn.
  5. Investér i bedre udstyr: For at eleverne kan nå deres fulde potentiale, skal skolerne have opdateret og velfungerende udstyr, hvilket mange steder mangler.

Disse anbefalinger er baseret på input fra over 100 unge erhvervsskoleelever fra hele Norden. Deres holdninger og idéer blev indsamlet gennem en række ‘ungdomsrelays’ og senere sammenfattet af et nordisk ungdomsråd bestående af 10 elever fra hele regionen.

“Unge erhvervsskoleelever er afgørende for vores fremtidige succes, eksempelvis i den vitale grønne omstilling af samfundet. Det er positivt, at erhvervsskoler i Danmark får flere midler, men vores undersøgelse viser også, at der skal langt mere til end blot flere penge, hvis vi skal skabe attraktive erhvervsuddannelser i Norden,” siger Jonas Keiding Lindholm.

Fakta om erhvervsuddannelser i Norden

  • Danmark vil mangle næsten 100.000 faglærte arbejdere inden 2030, medmindre flere unge vælger erhvervsuddannelser.
  • Mens 89 % af eleverne i gymnasiet i Danmark forventes at færdiggøre deres uddannelse, forventes kun 59 % af erhvervsskoleeleverne at gennemføre deres studier.
  • I EU udgør elever på erhvervsuddannelser 49 % af alle elever i de videregående uddannelser. Denne andel er lavere i Norden, hvor kun 35 % af eleverne er indskrevet i erhvervsuddannelser i Sverige.

Kilder: Arbejdernes Erhvervsråd, Børne- og Undervisningsministeriet, European Centre for the Development of Vocational Training.

Læs rapporten
Ung murerlærling på arbejde.